пятница, 3 июня 2016 г.

Тег:

Стежками Карпат

    Цієї весни на травневі вихідні у мене відбулась поїздка в Карпати. Нарешті рідні та знайомі місця, гори та природа гостинно зустріли нас. Своїми враженнями та відчуттями про цю подорож я і хочу поділись.  
    Подорожуючи своїм ходом без авто, ми обрали найбільш зручний альтернативний варіант проїзду з Києва - поїзд. Швидко і просто - нічна дорога, на ранок ти уже у Івано-Франківську. А звідти півтори годинки автобусом чи маршруткою, і ти в одному із наймальовничіших куточків України. Стрічкою-веселкою тягнуться карпатські села: Ворохта, Яремче, Микуличин, Поляниця... Кожне з них весною наче квітка - яскрава і пишна.
Ми зупинились в Яремче. Без авто дуже зручно зупинятись саме тут, враховуючи і широкий вибір екскурсій, і можливість доїхати на міському транспорті у бажані місця. Проблеми з вибором проживання в Карпатах немає взагалі. Які тільки садиби чи готелі тут не зустрінеш - на будь-який бюджет і розмах. Я помітила, на скільки збільшився вибір місць для відпочинку і єднання з природою. А які колоритні назви садиб: "У Чубчика", "Край неба", "Під горою"... Яремче - надзвичайно колоритне містечко в горах. Поїздка сюди обов'язково супроводжується прогулянкою до романтичного водоспаду, на сувенірний ринок з рестораном Гуцульщина, який став уже місцевою пам'яткою.     
    Продовжуючи подорож, ми попрямували на Буковель. Місцевий "дирчик" зранку з Яремче віз нас до європейского гірськолижного курорту під весільні гуцульські пісні, мало того з нами до Буковелю прямувало чоловік 10 індусів. Я всю дорогу гадала, як вони сюди потрапили. Буковель зустрічав дощем і туманом, але коли хмари розійшлися, нам відкрились надзвичайно красиві краєвиди, заради яких ми і прямували сюди. 


    Після цього ми попрямували в гори. Через мальовничі скелі Довбуша почали сходження на гору Маковицю. Пологий та неважкий підйом відкрив нам надзвичайно красиві пейзажі, гори і полонини. Маковиця не висока гора (її висота - до кілометра), але прогулянка туди і назад складає 8 км. Мене вразили хатинки, які знаходяться прямо під горою. Мабуть, поживши в такому місці навіть декілька днів, можна багато чого переоцінити.  Гору вінчає високий хрест, і з вершини гори відкривається чудовий краєвид. В Карпатах важливо бути готовим до будь-якої погоди, у нас наприклад злива і град мінялись із сонячною погодою по декілька разів на день. Дощовички і комфортне взуття - це те, що маст хев кожен турист у Карпатах, благо дощовики продаються тут у кожній крамничці.  
    Взагалі, в Карпатах можна знайти все - від насиченої екстримальної чи спортивної програми до релакс-відпочинку. Підйом на ту чи іншу гору пропонується і проводиться дуже часто. Звичайно, дуже популярний підйом на Говерлу. Мені доводилось сходити на цю гору двічі, і я можу сказати, що це - справжнє випробування. Говерла крута гора, і її висота хоч і є 2061 м, по факту підйом більше трьох кілометрів. Індивідуальна екскурсія коштує порядку 700 грн. за невеличку групу з місцевим гідом, але без проблем на місці можна придбати і групову екскурсію по більш бюджетній ціні. Головне фізично і морально бути готовим, правильно вдягненим і налаштованим. Але і крім Говерли проводяться екскурсії зі сходженням на Піп Іван, Хом'як, Яворник-Горган та інші гори.
     Надихнувшись пішими походами, ми продовжили маршрут до водоспаду Гук (або це Женецький водоспад, як його називають) . Під'їхавши автобусом до Женецького лісництва, звідти прогулялись до водоспаду  - в один бік 7 км. Звичайно, на авто можна проїхати майже до самого водоспаду, але не відмовте собі у прогулянці, вона надзвичайно надихає. А в кінці на вас чекатиме, наче подарунок, красень водоспад.  Карпати багаті на красиві та мальовничі місцини. Екскурсії на водоспади, у колоритні карпатські села, природні чи заповідні місця можна без проблем придбати на місці. 

    Мене приємно вразила поїздка до села Дора (це поруч з Яремче). Стародавня церква св. Іллі, церква Архистратига Михаїла порадували душу паломника, а мальовничі сільські пейзажі наповнили спокоєм.  
    Карпати - це і надзвичайно смачна кухня. Наш улюблений в Яремче - колиба "У Якова". Відкриваються нові заклади, серед яких я не можу не відмітити ресторан при відпочинковому комплексі "Ведмежа гора". Тераса з видом на гори просто зачарувала мене. А сніданок чи обід можна доповнити прогулянкою до вольєрного господарства, подивитись на кабанчиків, оленів та інших тварин, як ми і зробили.

Наступну подорож плануємо до Закарпаття... І в будь-яку пору року і час Карпати раді вам, як своїм найдорожчим гостям.

3 коммент.: